Medvěd lední

31. července 2015 v 11:17 |  Zvířata
(Ursus maritimus)

Výška: až 160 cm
Délka těla: až 250 cm
Délka ocasu: až 13 cm
Hmotnost: samec i více než 600 kg, samice je menší a váží až 300 kg
Hmotnost při narození: okolo 0,7 kg
Délka březosti: 7 - 8 měsíců
Počet mláďat ve vrhu: obvykle 2 (s matkou zůstávají 2 - 3 roky)
Délka života: až 30 let (v lidské péči až 45 let)
Výskyt: polární oblasti Evropy, Asie a Ameriky (pobřeží, zamrzlá moře, ledové kry)
Potrava: převážně tuleni
Způsob života: samotářský


Medvěd lední žijící v polárních oblastech severní polokoule má bílou až krémovou barvu srsti (kůže má černou barvu), která jej v jeho domovině dokonale maskuje. Je hustá, což mu (společně se silnou vrstvou podkožního tuku) umožňuje udržet tělesnou teplotu i ve velkých mrazech. Ve srovnání s ostatními medvědy má malé uši (jedná se o přizpůsobení nízkým teplotám).
Vedle medvěda kodiaka je největší žijící suchozemskou šelmou. Jediným nepřítelem na souši je člověk, ve vodě pro něj mohou představovat nebezpečí mroži a kosatky. Mezi medvědy je nejlepším plavcem, který plave rychlostí až 10km/hod. Přední končetiny slouží jako pádla, zadní jako kormidlo. Při potápěné má otevřené oči a nozdry jsou uzavřené. Pod vodou vydrží až 2 minuty.

V souvislosti s tímto článkem jsem narazila na článek, který udává, že byl zaznamenán případ, kdy medvěd lední ulovil delfína. Je to pravděpodobně způsobeno globálním oteplováním, kdy se více druhů živočichů vydává více na sever. Článek též zmiňuje, že medvěd ulovil 2 delfíny. Jednoho sežral a toho druhého si schoval pod vrstvu sněhu. Ani toto chování nebylo dříve pozorováno. Celý článek si můžete přečíst zde.

Medvědi lední v ZOO Brno

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama